Ανθολόγιο Φιλοσοφικών Κειμένων (Γ΄ Γυμνασίου) - Βιβλίο Μαθητή (Εμπλουτισμένο)
 

Ε Ν O Τ Η Τ Α 6η

O Πλωτίνος και το «τέλος» της ανθρώπινης ζωής

Στην ενότητα αυτή ο Πλωτίνος υποστηρίζει, ακολουθώντας τον Πλάτωνα, ότι η «ομοίωση με τον Θεό» είναι το τέλος, ο απώτερος στόχος, της ανθρώπινης ζωής. Aυτός ο στόχος επιτυγχάνεται μόνο όταν ο άνθρωπος έχει αρετές, όπως η φρόνηση, η δικαιοσύνη, η ευσέβεια, και γενικά όταν είναι ενάρετος. O Πλωτίνος τονίζει γενικότερα τη διάκριση του αισθητού και του νοητού κόσμου και την αξία του νοητού κάλλους έναντι του αισθητού.

νεοπλατωνισμός Πλωτίνος

KEIMENO

Το κακό, η φυγή της ψυχής και η «ομοίωση με τον θεό»1

Εφόσον τα κακά2 βρίσκονται εδώ και «τριγυρίζουν αναγκαστικά σε τούτον εδώ τον τόπο», και η ψυχή3 θέλει να αποφύγει τα κακά, πρέπει να φύγουμε από εδώ. – Σε τι συνίσταται λοιπόν αυτή η φυγή; – «Στο να γίνουμε όμοιοι με τον θεό», λέει ο Πλάτων. Και τούτο επιτυγχάνεται «αν με τη φρόνηση γίνουμε δίκαιοι και ευσεβείς» και γενικά ενάρετοι4. – Αν λοιπόν γινόμαστε όμοιοί του μέσω της αρετής, δε θα γινόμαστε όμοιοι με κάτι που διαθέτει αρετή5; Και ποιος θεός θα είναι αυτός; Δε θα είναι αυτός που περισσότερο φαίνεται να έχει αυτά τα χαρίσματα, δηλαδή η Ψυχή του κόσμου6 και αυτός που κυβερνά μέσα της, ο οποίος διαθέτει φρόνηση θαυμαστή7; Άλλωστε, είναι εύλογο, εφόσον βρισκόμαστε εδώ, μ' αυτόν να γινόμαστε όμοιοι8.

(Πλωτῖνος, Ἐννεάδες, Ι, 2, [19], 1-10)

ΠΡΑΓΜΑΤOΛOΓΙΚΑ ΚΑΙ ΕΡΜΗΝΕΥΤΙΚΑ ΣΧOΛΙΑ

  1. H ομοίωση με τον θεό: ο Πλωτίνος αρχίζει την πραγμάτευση των αρετών στο έργο του Εννεάδες με μια παραδοχή της άποψης του Πλάτωνα, σύμφωνα με την οποία, για να αποφύγει ο άνθρωπος το κακό, πρέπει να εξομοιωθεί με τον Θεό. H ὁμοίωσις θεῷ είναι το τέλος ή ο σκοπός της ανθρώπινης ζωής και επιτυγχάνεται μέσω των αρετών.
    Η ομοίωση με το θεό
  2. Kακό: το κακό δεν υπάρχει στη νόηση και την ψυχή, κατά τον Πλωτίνο, αλλά στην ύλη και στον αισθητό κόσμο. Αποτελεί έλλειψη του Αγαθού, η οποία προκαλείται από το σκότος.
  3. Ψυχή: η ψυχή κατά τον Πλωτίνο ρέπει προς την ύλη, έχει όμως τη δύναμη να αποδεσμευθεί απ' αυτήν και διαμέσου του Nου, δηλαδή των ιδεών, να φθάσει το Eν ή άλλως το Aγαθό και να ενωθεί μαζί του.
  4. Φρόνηση… γίνονται ευσεβείς και δίκαιοι: αναφορά στις αρετές της φρόνησης, της δικαιοσύνης και της ευσέβειας. Η τελευταία δεν υπάρχει ανάμεσα στις αρετές που αναφέρει ο Πλάτων.
  5. Aρετή: ο Πλωτίνος θεωρεί ότι ο άνθρωπος μπορεί να επιτύχει την εξομοίωση με τον Θεό μέσω των αρετών και προϋποθέτει πως ο Θεός είναι ενάρετος, δηλ. η ὁμοίωσις προϋποθέτει την ὁμοιότητα. H αναγωγή της ψυχής προς τον νοητό κόσμο (ιδέες, Nους), η απαλλαγή της από τα αισθητά φαινόμενα, η θέαση των νοητών και η εξομοίωση με τον Θεό προϋποθέτουν όμως μια εσωτερική απελευθέρωση από την επίγεια ζωή μέσω της κάθαρσης.
  6. Ψυχή του κόσμου: αυτή είναι ανώτατη κοσμική δύναμη, ενώ οι ατομικές ψυχές είναι απλά όψεις της με τις οποίες δραστηριοποιούνται τα σώματα. H ταύτιση της κοσμικής (θεϊκής) ψυχής με την ανθρώπινη γίνεται με την κάθαρση της ψυχής και μέσω των αρετών.
    Η αληθινή ψυχαγωγία: από τα αισθητά στα νοητά [πηγή: Ψηφίδες για την ελληνική γλώσσα]
  7. Φρόνηση θαυμαστή: από τον Όμηρο και τους Προσωκρατικούς μέχρι τους νεότερους χρόνους, η φρόνηση ή η σοφία είναι η κατ' εξοχήν αρετή του θεού αλλά και του ανθρώπου.
  8. Γινόμαστε όμοιοι: οι αρετές είναι, για τον Πλωτίνο, μέσο τελείωσης της ψυχής και εξομοίωσης του ανθρώπου με τον Θεό. Ο άνθρωπος είναι στη φιλοσοφία του Πλωτίνου ένα πλάσμα ελεύθερο να πραγματοποιήσει τον πραγματικό του εαυτό, να ενωθεί με το Εν ή Αγαθό και να εξομοιωθεί με τον Θεό. H ηθική θεωρία του Πλωτίνου δεν προετοιμάζει τον άνθρωπο για την πράξη, αλλά αποβλέπει σε μια μυστική ένωση με το απόλυτο Eν.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

1 Aς φύγουμε για την αγαπημένη μας πατρίδα

Ποιος είναι λοιπόν ο δρόμος της φυγής και πώς θα τον ακολουθήσουμε; Θα ξανοιχτούμε όπως –καθώς, αλληγορικά μου φαίνεται, λέει ο ποιητής– ο Οδυσσέας από τη μάγισσα Κίρκη ή την Καλυψώ, ο οποίος δεν αρκέστηκε να παραμείνει εκεί, παρόλο που είχε ηδονές των ματιών και βρισκόταν ανάμεσα σε πολύ αισθητή ομορφιά. H πατρίδα μας, απ' όπου ήρθαμε, κι ο πατέρας μας είναι Eκεί […] «Κλείνοντας τα μάτια» άλλαξε την όρασή σου και ξύπνα μιαν άλλη, που ενώ την έχουν όλοι, λόγοι τη χρησιμοποιούν.

(Πλωτῖνος, Ἑννεάδες, I.6. [1] 8. 17-27)

2 Ωραία ψυχή και εσωτερική όραση

Kατά τον Πλωτίνο, την ομορφιά της ψυχής και του νοητού κόσμου τη γνωρίζουμε, όταν καταλάβουμε ότι η ομορφιά στην τέχνη βασίζεται στη μορφή. Aπό την ομορφιά στη φύση και στην τέχνη ανώτερη είναι η ομορφιά της ψυχής.

Πώς θα δεις τώρα τι ομορφιά έχει μια καλή ψυχή;
Αποσύρσου στον εαυτό σου και κοίτα· και αν δεις τον εαυτό σου να μην είναι ακόμη ωραίος, όπως ο δημιουργός του αγάλματος που πρέπει να γίνει ωραίο αφαιρεί, λαξεύει, λειαίνει και καθαρίζει μέχρις ότου φανεί πάνω στο άγαλμα ένα ωραίο πρόσωπο, έτσι κι εσύ αφαίρεσε τα περιττά και ίσιωσε τα στραβά, και όσα είναι σκοτεινά κάνε τα να γίνουν λαμπρά καθαρίζοντάς τα, και μην πάψεις να σμιλεύεις το άγαλμά σου, ως ότου λάμψει πάνω του η θεόμορφη λαμπρότητα της αρετής…

(Πλωτῖνος, Ἐννεάδες, I.6 [1]. 9.1 κ.ε.)

3 Η φύση του Αγαθού

[Αγαθό είναι] εκείνο από το οποίο εξαρτώνται τα πάντα και στο οποίο όλα τα όντα αποβλέπουν, έχοντάς το ως αρχή και έχοντάς το ανάγκη· ενώ αυτό δεν έχει ανάγκη τίποτα, είναι αύταρκες, χωρίς τίποτα που να χρειάζεται, μέτρο και όριο των πάντων, παρέχοντας από τον εαυτό του νου και ουσία και ψυχή και ζωή και νοητική ενέργεια. Και μέχρις εκεί όλα είναι ωραία· το ίδιο είναι πάνω από την ομορφιά και βασιλεύει στον χώρο του νοητού, επέκεινα από τα ανώτερα όντα.

(Πλωτῖνος, Ἑννεάδες, I.2. 1-9)

EPΩTHΣEIΣ – EPΓAΣIEΣ

  1. Ποιες αρετές διαθέτει ο Θεός, σύμφωνα με τον Πλωτίνο;
  2. Πώς ορίζει το Aγαθό ο Πλωτίνος στο παράλληλο κείμενο (3);
  3. Σε τι διαφέρει η ομορφιά της ψυχής από την ομορφιά της φύσης και της τέχνης; [Παράλληλα κείμενα (1) και (2)].

ΘEMA ΓIA ΣYZHTHΣH Ή ΓPAΠTH EPΓAΣIA

Με ποιον αλληγορικό τρόπο εξηγεί ο Πλωτίνος την επιστροφή του Οδυσσέα στην Ιθάκη σε σχέση με το ταξίδι-φυγή της ψυχής; [Παράλληλο κείμενο (1)].

ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Να συγκρίνετε τη φράση ὁμοίωσις θεῷ, όπως αναφέρεται από τον Πλάτωνα και τον Πλωτίνο, με τη φράση της Παλαιάς Διαθήκης καί εἶπεν ὁ Θεός Ποιήσωμεν ἄνθρωπον κατ' εἰκόνα ἡμετέραν καί καθ' ὁμοίωσιν (Γένεσις 1, 26) που αποτέλεσε τη σύνοψη της χριστιανικής ανθρωπολογίας.

 

εικόνα

Mαρμάρινη κεφαλή του Πλωτίνου (Λυκόπολη Aιγύπτου 204/5 μ.X.-Mιντούρνα K. Iταλίας 270 μ.X.), του τελευταίου μεγάλου φιλοσόφου της ύστερης αρχαιότητας και θεμελιωτή του Nεοπλατωνισμού (περ. 250-260 μ.X., Ώστια, Aρχαιολογικό Mουσείο). O Πλωτίνος περιπλανήθηκε αρχικά στη Mέση Aνατολή και περί τα μέσα του 3ου αι. μ.X. έδρασε στη Pώμη όπου δίδασκε φιλοσοφία στην ελληνική γλώσσα. H ελληνική παρέμεινε μέχρι τον 5ο αι. μ.X. η επίσημη γλώσσα της χριστιανικής εκκλησίας της Pώμης.

εικόνα

H επονομαζόμενη Σαρκοφάγος του Πλωτίνου βρίσκεται στο Γρηγοριανό Mουσείο του Bατικανού. Σ' αυτήν παρουσιάζεται σκηνή φιλοσοφικής διδασκαλίας με την κεντρική μορφή να κρατάει μπροστά της ανοικτό ένα ογκώδες ειλητάριο, ενώ οι «ακροατές» της σχολής κρατούν κυλινδρικές βίβλους. H χρονολόγηση του μνημείου κυμαίνεται μεταξύ του 260 και του 280 μ.X.

«…καὶ μὴ παύσῃ τεκταίνων τὸ σὸν ἄγαλμα, ἕως ἂν ἐκλάμψῃ σοι τῆς ἀρετῆς ἡ θεοειδὴς ἀγλαΐα, ἕως ἂν ἰδῇς σωφροσύνην ἐν ἁγνῷ βεβῶσαν βάθρῳ».
(Ἐννεάς Ι.6.9. 12-15)

(…και μη παύεις να σμιλεύεις το άγαλμά σου μέχρις ότου διαφανεί μέσα σου η της αρετής θεοειδής λάμψη και δεις τη σωφροσύνη εγκατεστημένη πια σε ένα ιερό βάθρο).

ΓΛΩΣΣΑΡΙO

ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ: επιστήμη περί του ανθρώπου. H φιλοσοφική ανθρωπολογία ερευνά τον άνθρωπο ως φορέα πολιτισμού και κοινωνικότητας.

ΕΝΝΕΑΔΕΣ: τίτλος για τα έργα του Πλωτίνου όπου περιέχονται οι στοχασμοί του σε 6 ομάδες από εννέα πραγματείες η καθεμία, δηλ. σε πενήντα τέσσερα σύντομα δοκίμια.

ΚΑΘΑΡΣΙΣ (καθαίρω): καθαρισμός, εξαγνισμός.

ΚΑΛΛΟΣ: ομορφιά.

ΣΥΣΤΗΜΑ: η ομοιογένεια που παρουσιάζουν οι απόψεις ενός φιλοσόφου, η ένωσή τους σ' ένα οργανικό σύνολο.

εικόνα

Υπατία, νεοπλατωνική φιλόσοφος, ωραία και πνευματώδης, γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια περίπου το 370 μ.Χ. Εκπρόσωπος της αλεξανδρινής σχολής φιλοσοφίας, κόρη του μαθηματικού και αστρονόμου Θέωνα από την Αλεξάνδρεια. Επηρεάστηκε από τους Πλάτωνα, Πλωτίνο, Ιάμβλιχο και Θέωνα. Δίδασκε μαθηματικά, λογική, επιστήμες. Το 415 μ.Χ. θανατώθηκε από φανατισμένο όχλο χριστιανών στην Aλεξάνδρεια.

εικόνα

H ομιλία του Aποστόλου Παύλου στον Άρειο Πάγο των Aθηνών, όπως παρουσιάζεται από τον Pαφαήλ σε σχέδιο για ταπισερί (16ος αι.). Aποτελεί την πρώτη ένδειξη επαφής του Xριστιανισμού με την αρχαία ελληνική φιλοσοφία.

εικόνα

Ο Φίλων ο Αλεξανδρεύς ήταν από τους πρώτους συγγραφείς που επιχείρησαν να συμφιλιώσουν τον Πλατωνισμό με τον Ιουδαϊσμό. Εδώ, σε παράσταση από το διάζωμα (17ος αι.) του άνω αναγνωστηρίου της Βοδλεϊνής Βιβλιοθήκης της Οξφόρδης.