Ανθολόγιο Φιλοσοφικών Κειμένων (Γ΄ Γυμνασίου) - Βιβλίο Μαθητή (Εμπλουτισμένο)
 
εικόνα εικόνα
 

Ραφαήλ: Σχολή των Αθηνών. Λεπτομέρειες από την αναγεννησιακή απεικόνιση της αρχαίας ελληνικής φιλοσοφίας (νωπογραφία από την Αίθουσα της Υπογραφής στο Βατικανό, 16ος αι.). Απεικονίζονται στην αριστερή εικόνα ο Σωκράτης και στη δεξιά εικόνα ο Πλάτων, ο οποίος με το ένα χέρι δείχνει προς τον «κόσμο των ιδεών» και με το άλλο κρατάει τον Tίμαιο, βιβλίο κοσμολογίας, και ο Αριστοτέλης, που δείχνει με το ένα χέρι προς τη γη, τον κόσμο της πραγματικότητας, και με το άλλο κρατάει βιβλίο ηθικής.

 

 

ΚΕΦAΛΑΙΟ TΡΙΤΟ

Σωκράτης και Πλάτων

Στο κεφάλαιο αυτό:

  • Θα μελετήσουμε προβλήματα της ηθικής, πολιτικής και κοινωνικής φιλοσοφίας που συνδέονται άμεσα με τις αντιλήψεις του Σωκράτη και του Πλάτωνα.

  • Θα διακρίνουμε τη μέθοδο (μαιευτική, διαλεκτική) την οποία ακολουθούσαν ο Σωκράτης και ο Πλάτων και θα δούμε πώς αυτοί διαφοροποιούνται από τους Προσωκρατικούς και τους Σοφιστές στον τρόπο διδασκαλίας επιλέγοντας τον διάλογο.

  • Θα αντιληφθούμε ότι με τον Σωκράτη η φιλοσοφία στρέφεται προς τον άνθρωπο και τα προβλήματά του και προσπαθεί να τον οδηγήσει στην αυτοσυνειδησία και την αυτάρκεια.

  • Θα εξετάσουμε τις έννοιες του δικαίου, της δικαιοσύνης και του νόμου σε σχέση με τη σωκρατική και την πλατωνική διδασκαλία.

  • Θα δούμε τις απόψεις του Πλάτωνα για την πολιτική και τον πολιτικό, για την παιδεία και τη θέση των γυναικών στην «ιδανική» πολιτεία που επινοεί στο ομώνυμο έργο του.

  • Θα συζητήσουμε σχετικά με την επίδραση που έχουν ασκήσει οι δύο αυτοί φιλόσοφοι στoν δυτικό στοχασμό και θα δούμε την επικαιρότητα της σκέψης τους και τη σύνδεσή της με προβλήματα του σύγχρονου ανθρώπου.