5. Eφαρμογές των οξέων, βάσεων
|
Εφαρμογές5.1 Ανθρώπινος οργανισμός
Ας ακονίσουμε το μυαλό μας...
α. Όταν νιώθουμε ξινίλες στο στομάχι, μπορούμε να ανακουφιστούμε πίνοντας λεμονάδα. β. Μετά από ένα καλό γεύμα, ιδίως αν συνοδεύεται από γλυκό, το pH των υγρών του στόματός μας ελαττώνεται. γ. Ένα σαμπουάν είναι κατάλληλο για το δέρμα, αν το pH του κυμαίνεται από 7-8,5. δ. Δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε μαγειρικό αλάτι (ΝaCl) στο φαγητό.
Το γαστρικό υγρό περιέχει .........................οξύ (τύπος:...........), από την υπερέκκριση του οποίου μπορεί να νιώσουμε ................. στο στομάχι. Για την αντιμετώπισή τους, χρησιμοποιούμε ...................... τα οποία περιέχουν ...................
|
Εφαρμογές
Ας ακονίσουμε το μυαλό μας...
α. Το NaOH είναι πιο ισχυρό καθαριστικό από την αμμωνία. β. Για τον καθαρισμό μιας φραγμένης από λίπη αποχέτευσης χρησιμοποιούμε οξύ. γ. Τα σαπούνια είναι ουσίες που έχουν την ιδιότητα να «διαλύουν» τα λίπη. δ. Για το καθαρισμό της πέτρας (CaCO3) στις τουαλέτες χρησιμοποιούμε ισχυρά καθαριστικά, όπως το ΝaOH. ε. Η αλόγιστη χρήση των απορρυπαντικών μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα. στ. Για να καθαρίσουμε λεκέδες από λίπη σε πιάτα και κατσαρόλες χρησιμοποιούμε υγρά πιάτων που περιέχουν ΝaOH.
α. Για να απομακρύνουμε το πουρί από τις τουαλέτες χρησιμοποιούμε υγρά καθαρισμού που περιέχουν .................... β. Για τον καθαρισμό των φούρνων από τα λίπη και τα λάδια χρησιμοποιούμε καθαριστικά που περιέχουν ....................
|
Eφαρμογές5.3 Aρκετή τροφή για να χορτάσει όλος ο κόσμος...
Η ταχύτατη αύξηση του πληθυσμού της Γης σε συνδυασμό με τις ιδιαιτερότητες του κλίματος κάποιων περιοχών και την άνιση ανάπτυξη των ανεπτυγμένων κρατών σε σχέση με τον τρίτο κόσμο έχουν φέρει μπροστά στα μάτια της ανθρωπότητας έναν τεράστιο φόβο: το φάσμα της πείνας. Η υπέρτατη προσδοκία είναι να τρέφεται όλος ο κόσμος χωρίς να βλάπτεται το περιβάλλον. Αυτό σημαίνει να παράγεται αρκετή τροφή, σωστό είδος, την κατάλληλη στιγμή και στο κατάλληλο μέρος.
|
Εφαρμογές
Ας ακονίσουμε το μυαλό μας...
1. Ο δυόσμος ευδοκιμεί σε εδάφη με pH 7 έως 8. Είναι δυνατό να καλλιεργηθεί σε ένα ηφαιστειογενές έδαφος;
2. Παρατηρώντας προσεκτικά τον πίνακα 5 να αντιστοιχίσετε τις καλλιέργειες της στήλης Α του διπλανού πίνακα με τα εδάφη της στήλης Β. 3. Ένας αγρότης θέλει να καλλιεργήσει εσπεριδοειδή και ελέγχειτην οξύτητα του εδάφους του χωραφιού του. α. Αν ο αγρότης βρήκε το pH = 5, το έδαφος του χωραφιού είναι:
β. Για να καταφέρει να καλλιεργήσει εσπεριδοειδή με επιτυχία θα πρέπει να προσθέσει:
γ. Ποια από τα φυτά του πίνακα 5 θα μπορούσε να καλλιεργήσει στο έδαφος αυτό, χωρίς καμία παρέμβαση; Να δικαιολογήσετε τις απαντήσεις σας. 4. Ένα συνθετικό λίπασμα αναγράφει στη σακούλα του τους αριθμούς 12-5-10. α. Να εξηγήσετε τι πληροφορίες μάς δίνουν αυτοί οι αριθμοί. β. Γιατί είναι απαραίτητο να προστίθενται στο έδαφος λιπάσματα; γ. Ποια είδη λιπασμάτων υπάρχουν; δ. Ποιες χημικές ουσίες περιέχουν τα συνηθισμένα συνθετικά λιπάσματα; ε. Είναι σωστό να χρησιμοποιούνται τα λιπάσματα ανεξέλεγκτα; 5. Ποια σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα μπορεί να προκύψουν από την αλόγιστη χρήση των λιπασμάτων;
|
Εφαρμογές5.4 Προστατεύοντας τον πλανήτη από την όξινη βροχή
Κατά τη δεκαετία του 1980 ήρθε στο προσκήνιο το φαινόμενο της όξινης βροχής, ως υπεύθυνης για την καταστροφή λιμνών, ποταμών, δασών αλλά και μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς σε όλο τον πλανήτη. Η όξινη βροχή, συνέπεια της έντονης βιομηχανικής δραστηριότητας των τελευταίων δεκαετιών, έχει pH συχνά κάτω από 4. Αυτό σημαίνει ότι είναι πάνω από 10 φορές πιο όξινη από την κανονική βροχή, η οποία έχει pH μεταξύ του 5 και του 6 (κυρίως λόγω του διοξειδίου του άνθρακα που περιέχει).
Ψάχνοντας να βρούμε γιατί η βροχή έγινε πιο όξινη
Η όξινη βροχή εμφανίστηκε σε βιομηχανικές περιοχές, όπου η ανάλυση του αέρα έδειξε ότι περιέχει οξείδια του θείου (SO2, SO3) και του αζώτου (ΝΟ, ΝΟ2), τα οποία συμβολίζονται SOx και NOx.
Στις βιομηχανίες που δε χρησιμοποιούν φίλτρα, το SO2 διαφεύγει στην ατμόσφαιρα.
|
ΕφαρμογέςΟι αέριοι ρύποι μεταφέρονται σε μεγάλες αποστάσεις από τους τόπους παραγωγής τους, μέσω των ρευμάτων του αέρα. Γιατί τα ΝΟx και SOx είναι υπεύθυνα για την όξινη βροχή, αφού δεν έχουν άτομα υδρογόνου (το χαρακτηριστικό των οξέων); Οι ενώσεις αυτές αντιδρούν με τους υδρατμούς της ατμόσφαιρας (δηλαδή με το νερό) και παράγουν οξέα (γι' αυτό χαρακτηρίζονται ως ανυδρίτες οξέων). Τα SOx παράγουν H2SO4 και τα NOx παράγουν HNO3. Σκεφθείτε:
|
Με λίγα λόγιαΣτην ενότητα αυτή μιλήσαμε για τα οξέα, τις βάσεις, τα άλατα, τις ιδιότητές τους και τονίσαμε τη σπουδαιότερη ιδιότητα κάθε οξέος να αντιδρά με βάσεις και τη σπουδαιότερη ιδιότητα κάθε βάσης να αντιδρά με οξέα. Η αντίδραση των Η+ των οξέων με τα ΟΗ- των βάσεων ονομάζεται εξουδετέρωση. Αναφέραμε επίσης το pH, το οποίο είναι ένας αριθμός που δείχνει πόσο όξινο ή βασικό είναι ένα διάλυμα.
Η μελέτη αυτής της ενότητας μας έδειξε τη στενή αλληλεπίδραση στην οποία βρίσκονται διαφορετικά συστήματα, όπως η βροχή και η βιομηχανία, ο ανθρώπινος οργανισμός και τα οξέα ή τα άλατα, καθώς και την ανάγκη αξιοποίησης των ομοιοτήτων ή διαφορών διαφορετικών σωμάτων για την ταξινόμησή τους σε σύνολα και τη μελέτη τους.
Aπαντήσεις στις ασκήσεις της ενότητας 1: Oξέα – Bάσεις – Άλατα
|