Διαβάστε μια αστεία ιστορία: Μια μέρα ο πατέρας του Τοτού του έδωσε 1 €. Εκείνος, όταν βρήκε το φίλο του, άλλαξε το ΕYΡΩ του με δύο πενηντόλεπτα, γιατί σκέφτηκε ότι «δύο είναι καλύτερα από ένα». Αργότερα άλλαξε τα δύο πενηντόλεπτα με τρία εικοσάλεπτα καθώς σκέφτηκε ότι «τρία είναι καλύτερα από δύο». Μετά τα άλλαξε κι αυτά με τέσσερα δεκάλεπτα και, περήφανος πια, πήγε να πει στον πατέρα του το κατόρθωμά του!
Δίπλα φαίνεται μια σελίδα του ημερολογίου.
|
Από τις παραπάνω δραστηριότητες διαπιστώνουμε ότι σε μια σειρά αριθμών πολλές φορές είναι χρήσιμο να αναζητήσουμε αν υπάρχει κάποιος κανόνας που ορίζει τη σειρά αυτή, με σκοπό να προβλέψουμε τον αριθμό που θα ακολουθήσει.
Εφαρμογή 1η Xρήσιμες προβλέψεις Ο Βρετανός αστρονόμος Edmond Halley (Χάλεΰ) μελετώντας τις ημερομηνίες εμφάνισης ενός κομήτη, πρόβλεψε πότε θα εμφανιστεί ξανά. Η πρόβλεψή του επαληθεύτηκε και ο κομήτης ονομάστηκε «κομήτης του Halley» προς τιμή του αστρονόμου. 1454, 1530, 1606, 1682, ..... Λύση:
Το μοτίβο είναι: προσθέτω 76 χρόνια στην προηγούμενη ημερομηνία. Απάντηση:Η επόμενη εμφάνιση του κομήτη θα συμβεί το 1758.
Εφαρμογή 2η Να συμπληρώσετε την ακολουθία: 6, 60, 600, 6.000, ______, _______ με τους δύο επόμενους αριθμούς: Λύση: Εξετάζοντας τη σχέση που έχουν οι αριθμοί μεταξύ τους, καταλαβαίνω ότι ο καθένας προκύπτει όταν πολλαπλασιάσουμε τον προηγούμενο με το 10. Απάντηση: Άρα οι επόμενοι αριθμοί είναι οι : 60.000 και 600.000 Μικροπείραμα Μικροπείραμα Μικροπείραμα Eρωτήσεις για αυτοέλεγχο και συζήτηση Στο κεφάλαιο αυτό συναντήσαμε τον όρο αριθμητικό μοτίβο. Να αναφέρεις ένα δικό σου παράδειγμα με κάποιους αριθμούς που ακολουθούν ένα μοτίβο.
|