Χρήματα (σε €) που παρείχε η Ελλάδα προς άλλες χώρες κατά το έτος 2003.
Ποιο παιδί εκτιμά με μεγαλύτερη ακρίβεια; Εξηγούμε: .....................................................
....................................................................................................................................
Εργασίες
1)
Ποιο πρόβλημα μπορεί να έχει την παρακάτω απάντηση; Το διατυπώνουμε και το επιλύουμε:
Η Τουρκία έλαβε .......................... € περισσότερα από τη Νότια Αφρική και τη Γεωργία μαζί.
Διαχείριση προβλημάτων με αριθμούς ως το 1.000.000.
2)
Τα σχολεία της Αττικής συγκέντρωσαν 891.600 κουτιά με γάλα, για να τα στείλουν στα παιδιά μιας χώρας που βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση. Τα κουτιά συσκευάστηκαν σε κιβώτια που χωρούν 300 κουτιά το καθένα.
Εκτιμούμε και επιλέγουμε με .
Ο αριθμός των κιβωτίων που χρειάστηκαν είναι πιο κοντά στο:
Μια ελληνική ανθρωπιστική οργάνωση συγκέντρωσε 2.000 κιβώτια με φαρμακευτικά είδη για μια γειτονική χώρα που τα είχε ανάγκη. Κάθε κιβώτιο ζύγιζε 510 κιλά. Μια ναυτιλιακή εταιρεία προσφέρθηκε να μεταφέρει τα κιβώτια μ’ ένα φορτηγό πλοίο. Εκτός από το κανονικό του φορτίο, το πλοίο μπορεί να μεταφέρει 1.000 τόνους ακόμα. Θα μπορέσει να μεταφέρει όλα τα κιβώτια;
Συμπληρώνω κατάλληλα την εκτίμηση του Πέτρου.
Θα μεταφερθούν ................. κιβώτια. Ένα κιβώτιο ζυγίζει περίπου μισό ....................... Δύο κιβώτια ζυγίζουν περίπου ..................... τόν.................. Άρα, 2.000 κιβώτια ζυγίζουν περίπου ...................... τόνους.
Ελέγχω υπολογίζοντας με ακρίβεια
Συμπέρασμα
Όταν κάνουμε προβλέψεις με εκτίμηση, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να "πέσουμε έξω". Ελέγχουμε προσεκτικά τις εκτιμήσεις μας, ιδιαίτερα για μεγάλους αριθμούς, αλλά και στον πολλαπλασιασμό, γιατί τότε ο κίνδυνος απόκλισης από το ακριβές αποτέλεσμα είναι μεγαλύτερος.