Ιστορία (Δ Δημοτικού) - Βιβλίο Μαθητή (Εμπλουτισμένο)
ΣΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ

4η ΕΝΟΤΗΤΑ ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ

1 ΔΙΑΔΟΧΟΙ ΤΟΥ Μ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 34
Η αυτοκρατορία του Μ. Αλεξάνδρου χωρίζεται

O Μ. Αλέξανδρος πέθανε χωρίς να έχει ορίσει διάδοχό του. Oι στρατηγοί του διαφώνησαν και άρχισαν τις συγκρούσεις μεταξύ τους. Τελικά η αυτοκρατορία χωρίστηκε στο κράτος της Μακεδονίας, της Συρίας, της Αιγύπτου και αργότερα της Περγάμου.

Εικόνα

διασπάστηκε: διχάστηκε, χωρίστηκε, διαιρέθηκε
...........................

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1. Τα ελληνιστικά βασίλεια

O Μ. Αλέξανδρος πέθανε, χωρίς να έχει αφήσει διάδοχο στο κράτος. Oι στρατηγοί του από την πρώτη στιγμή προσπάθησαν να βρούνε κάποια λύση, αλλά στάθηκε αδύνατο να συμφωνήσουν. Λίγο αργότερα η Ρωξάνη, η γυναίκα του Μ. Αλεξάνδρου, γέννησε ένα αγόρι, που πήρε το όνομα του πατέρα του. Oι διαφωνίες ανάμεσα στους στρατηγούς μεγάλωναν και έτσι άρχισαν οι συγκρούσεις μεταξύ τους. Τελικά το κράτος διασπάστηκε και χωρίστηκε αρχικά στο κράτος της Αιγύπτου, της Συρίας και της Μακεδονίας. Εξωτερικός Σύνδεσμος

 

1. Τα ελληνιστικά βασίλεια

Εξωτερικός Σύνδεσμος Εξωτερικός Σύνδεσμος

 

4ος αιώνας Ελληνιστικά χρόνια 1ος αιώνας
2. Αναπαράσταση του φάρου της Αλεξάνδρειας, που ήταν ένα από τα επτά θαύματα του κόσμου (Αλεξάνδρεια, Ναυτικό Μουσείο).

 

 

2. Αναπαράσταση του φάρου της Αλεξάνδρειας, που ήταν ένα από τα επτά θαύματα του κόσμου (Αλεξάνδρεια, Ναυτικό Μουσείο)

 

 

Το κράτος της Αιγύπτου ίδρυσε ο στρατηγός του Μ.Αλεξάνδρου, Πτολεμαίος. Πρωτεύουσα έγινε η Αλεξάνδρεια, η οποία απέκτησε μεγάλη φήμη για τα λαμπρά της οικοδομήματα και τους σοφούς ανθρώπους που εγκαταστάθηκαν εκεί.

Το κράτος της Συρίας, που ίδρυσε ο Σέλευκος, υπήρξε το μεγαλύτερο απ' όλα την εποχή αυτή. Σ' αυτό ζούσαν πολλοί λαοί που ο καθένας είχε διαφορετικές συνήθειες.

 

 

παράθεμα 1
Η πρώτη πόλη της οικουμένης
3. Η είσοδος της σύγχρονης πόλης της Αλεξάνδρειας

3. Η είσοδος της σύγχρονης πόλης

της Αλεξάνδρειας

O Αλέξανδρος αποφάσισε να χτίσει στην Αίγυπτο μια μεγάλη πόλη. Όρισε την έκταση της πόλης και χάραξε τους δρόμους της με πολλή τέχνη και την ονόμασε με τ' όνομά του, Αλεξάνδρεια. Χτισμένη σε κατάλληλη θέση κοντά στο λιμάνι, δέχεται το δροσερό αέρα που έρχεται από τη θάλασσα και δροσίζει την ατμόσφαιρά της. Έτσι εξασφάλισε στους κατοίκους της μαζί με το καλό κλίμα και καλή υγεία. Έχει μία λεωφόρο θαυμαστή για το μέγεθος και την ομορφιά της, που χωρίζει την πόλη στα δύο. Είναι στολισμένη σε όλο το μήκος της με πλούσια σπίτια και ναούς. O Μ. Αλέξανδρος διέταξε να χτίσουν μεγάλα και πολυτελή ανάκτορα. Η πόλη στα κατοπινά χρόνια αναπτύχθηκε τόσο πολύ, ώστε από πολλούς να λογαριάζεται σαν η πρώτη πόλη της οικουμένης.

 

Διόδωρος Σικελιώτης, Ιστορική Βιβλιοθήκη,ΙΖ' ,52,1-6(διασκευή)

 

 

παράθεμα 2
Η βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας

Περίφημη ήταν και η βιβλιοθήκη της πόλης, που στην εποχή της ακμής της είχε πάνω από 700.000 βιβλία. Ιδρύθηκε από τον βασιλιά Πτολεμαίο Α9. Σπουδαίοι άνθρωποι υπήρξαν διευθυντές της. Η βιβλιοθήκη αποτελούσε τμήμα του Μουσείου, που ήταν ένα μεγάλο και μοναδικό κτίσμα με πολλά δωμάτια και κήπους. Εκεί έμεναν ποιητές, φιλόσοφοι και επιστήμονες, οι οποίοι έκαναν μελέτες και έρευνες. Η Αλεξάνδρεια χάρη στη βιβλιοθήκη της υπήρξε το πρώτο πανεπιστήμιο του κόσμου.

Εξωτερικός Σύνδεσμος

 

Εγκυκλοπαίδεια Ήλιος, τόμος 2ος, σελ. 232-234 (διασκευή)

 

 

Για το λόγο αυτό ήταν δύσκολο να διοικηθεί.

Αργότερα, στα παράλια της Μ. Ασίας, ιδρύθηκε το κράτος της Περγάμου που περιέλαβε το μεγαλύτερο μέρος της Μ. Ασίας.

Στην Ελλάδα, το κράτος της Μακεδονίας εξακολουθούσε να είναι η πιο ισχυρή δύναμη. Είχε όμως λιγότερο πληθυσμό, γιατί πολλοί κάτοικοι μετανάστευσαν στις μεγάλες πόλεις της Ασίας και της Αιγύπτου. Το κράτος αυτό συχνά ερχόταν σε σύγκρουση με τις πόλεις της νότιας Ελλάδας, με αποτέλεσμα η δύναμή του να μειώνεται. Εξωτερικός Σύνδεσμος

 

παράθεμα 3
Η Πέργαμος και n περγαμηνή
4. Το αρχαίο θέατρο της Περγάμου

4. Το αρχαίο θέατρο της Περγάμου

Η Πέργαμος ήταν χτισμένη σ' ένα οχυρωμένο ύψωμα και είχε στολιστεί με πολλά όμορφα μνημεία. Η αγορά ήταν υπαίθρια. Υπήρχαν γυμναστήρια, ναοί θεών, όπως της Δήμητρας και της Ήρας, θέατρο με 10.000 θέσεις. Το λαμπρότερο όμως μνημείο της πόλης ήταν ο περίφημος «Βωμός του Σωτήρα Δία», ένα από τα εφτά θαύματα του αρχαίου κόσμου. Τα γλυπτά του ήταν μοναδικά έργα τέχνης. Περίφημη ήταν και η βιβλιοθήκη της πόλης. Στα χρόνια της ακμής της ανταγωνιζόταν και αυτή τη βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας. Οι κάτοικοι της Περγάμου χρησιμοποιούσαν για γραφή κατεργασμένο λεπτό δέρμα ζώου, την περγαμηνή. Έπαιρναν το δέρμα του ζώου, το καθάριζαν από τις τρίχες και μετά το έκαναν λείο. Οι περγαμηνές χρησιμοποιήθηκαν το 2ο αι. π.Χ., επειδή υπήρχε έλλειψη παπύρου (είδος φυτικού χαρτιού), που εισαγόταν από την Αίγυπτο. Αργότερα η περγαμηνή χρησιμοποιήθηκε πολύ, ειδικά στα επίσημα έγγραφα.

Εγκυκλοπαίδεια Κόσμος τόμος 21ος, σελ.395 - 397

 

 

Εικόνα
  1. Γιατί, κατά τη γνώμη σου, οι στρατηγοί του Μ. Αλεξάνδρου δεν μπορούσαν να διοικήσουν το κράτος του;
  2. Για ποιους λόγουςτελικά και το κράτος της Μακεδονίας θα χάσειτη δύναμή του;