Ιστορία (Δ΄ Δημοτικού) - Βιβλίο Μαθητή (Εμπλουτισμένο)
ΣΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 32
Η πορεία προς την Ινδία. Το τέλος της εκστρατείας

O βασιλιάς των Περσών Δαρείος Γ' προσπάθησε να εμποδίσει τον Αλέξανδρο να προχωρήσει στο εσωτερικό της χώρας του, χωρίς αποτέλεσμα όμως. Ενθουσιασμένος από τη νίκη ο Αλέξανδρος βάδισε προς την Ινδία. Εκεί οι στρατιώτες του κουρασμένοι από την ταλαιπωρία και πικραμένοι από τη συμπεριφορά του δε δέχτηκαν να προχωρήσουν. O Μ. Αλέξανδρος αποφάσισε να γυρίσουν πίσω. Έτσι, έπειτα από πολλές δυσκολίες έφτασαν στα Σούσα.
Εικόνα

ο αξιωματούχος: το πρόσωπο που κατέχει κάποιο αξίωμα, κάποια ανώτερη θέση.

...........................

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Χάρτης/Xρονογραμμή

 

1. Η ολοκλήρωση και το τέλος της εκστρατείας

O Δαρείος συγκέντρωσε μεγάλες δυνάμεις σε μια προσπάθεια να νικήσει και να ταπεινώσει τον Αλέξανδρο. Αλλά και σ' αυτή τη μάχη στα Γαυγάμηλα, που ήταν μια από τις μεγαλύτερες που έγιναν τότε, (331 π.Χ.) ο στρατός του νικήθηκε. O δρόμος πλέον προς τα Σούσα ήταν ελεύθερος. Όλοι οι θησαυροί της πρωτεύουσας των Περσών έπεσαν στα χέρια του.

O Μ. Αλέξανδρος, για να διοικήσει το απέραντο κράτος με τους πολλούς λαούς, χρησιμοποίησε και Πέρσες αξιωματούχους. Άρχισε μάλιστα να αλλάζει συμπεριφορά ζητώντας από τους στρατιώτες του να τον προσκυνούν, όπως γινόταν με τους βασιλείς της Περσίας. Αυτό ήταν κάτι που τους στενοχώρησε πολύ.

O πόλεμος όμως δεν είχε τελειώσει. Oι συνεχείς επιτυχίες τον οδηγούσαν σε νέες προσπάθειες. Επιθυμία του ήταν πια να φτάσει στην άκρη του κόσμου. Συνέχισε έτσι απτόητος ως τον Ύφαση, παραπόταμο του Ινδού ποταμού. Εκεί όμως τον περίμενε μια απογοήτευση. Oι στρατιώτες του, κουρασμένοι από τις ατέλειωτες πορείες και τους πολλούς κινδύνους, αρνήθηκαν να συνεχίσουν. O Μ. Αλέξανδρος θεώρησε δίκαια τα παράπονά τους και πήρε την απόφαση να γυρίσει πίσω.

 

1. Η ολοκλήρωση και το τέλος της εκστρατείας

 
Εικόνα

απτόητος: αυτός που δε χάνει το θάρρος του.

...........................


2.
Σχηματική παράσταση από την αρχική παράταξη των δύο στρατών στη μάχη στα Γαυγάμηλα

O δρόμος της επιστροφής ήταν δύσκολος. Oι στρατιώτες ήταν αναγκασμένοι να περπατούν κάτω από τον καυτό ήλιο, μέσα σε περιοχές με άμμο, πολλές φορές χωρίς νερό. Αρκετοί έχασαν εκεί τη ζωή τους. Τελικά, έπειτα από απερίγραπτες δυσκολίες, γύρισαν στα Σούσα. Η μεγάλη εκστρατεία είχε πάρει τέλος (324 π.Χ.). Εξωτερικός Σύνδεσμος

2. Σχηματική παράσταση από την αρχική παράταξη των δύο στρατών στη μάχη στα Γαυγάμηλα

 

παράθεμα 1
O Αλέξανδρος δε δέχεται τις προτάσεις του Δαρείου

3. Ασημένιο νόμισμα. Από τη μια πλευρά εικονίζεται η μορφή του Μ. Αλεξάνδρου (Αθήνα, Νομισματικό Μουσείο).

 

3. Ασημένιο νόμισμα. Από τη μια πλευρά εικονίζεται η μορφή του Μ. Αλεξάνδρου (Αθήνα, Νομισματικό Μουσείο).

O Δαρείος έστειλε απεσταλμένους του στον Αλέξανδρο, οι οποίοι του είπαν ότι ο Πέρσης βασιλιάς θέλει να του δώσει 10.000 τάλαντα για τη μητέρα, τη σύζυγο και τα παιδιά του που είχαν αιχμαλωτιστεί. Επίσης του πρόσφερε όλη τη χώρα από τον Ευφράτη μέχρι το Αιγαίο. Τέλος ο Δαρείος πρότεινε στον Αλέξανδρο να παντρευτεί την κόρη του και να είναι φίλος και σύμμαχός του. Όταν αυτά τα νέα ανακοινώθηκαν στη συγκέντρωση των στρατιωτών, λένε ότι ο Παρμενίωνας είπε πως αν αυτός ήταν ο Αλέξανδρος θα σταματούσε τον πόλεμο, για να μη διακινδυνεύσει περισσότερο. Τότε ο Αλέξανδρος του απάντησε ότι, αν ήταν ο ίδιος Παρμενίωνας, έτσι θα έκανε, αφού όμως είναι Αλέξανδρος θα απαντήσει διαφορετικά. Είπε λοιπόν πως δεν έχει ανάγκη από τα χρήματα του Δαρείου, ούτε δέχεται ένα μέρος της χώρας αλλά τη θέλει ολόκληρη. O Δαρείος μετά από αυτά άρχισε να προετοιμάζεται για πόλεμο.

 

Αρριανός, Αλεξάνδρου Ανάβαση μ 25, 1 - 3 (διασκευή)

 

 

3. Ασημένιο νόμισμα. Από τη μια πλευρά εικονίζεται η μορφή του Μ. Αλεξάνδρου

(Αθήνα, Νομισματικό Μουσείο).

 
παράθεμα 2
Η μεγάλη απόφαση της επιστροφής

4. Πολεμική σκηνή από την εκστρατεία στην Ινδία

4. Πολεμική σκηνή από την εκστρατεία στην Ινδία

Την επόμενη μέρα ο Αλέξανδρος στην περιοχή της «Πέτρας του Αόρνου» κάλεσε τους στρατηγούς και τους δήλωσε θυμωμένος πως ο ίδιος θα προχωρήσει στο εσωτερικό της Ινδίας και δε θα αναγκάσει κανένα από τους Μακεδόνες να τον ακολουθήσει χωρίς τη θέλησή του. Εκείνος θα βρει αυτούς που θα τον ακολουθήσουν με προθυμία. Όσοι επιθυμούν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους μπορούν να φύγουν, αλλά να αναφέρουν στους δικούς τους πως επιστρέφουν, αφού εγκατέλειψαν το βασιλιά ανάμεσα σε εχθρούς. Ύστερα από αυτά πήγε στη σκηνή του, αλλά δεν πλησίασε κανένας σύντροφος για τρεις μέρες, ενώ εκείνος περίμενε να αλλάξουν γνώμη οι Μακεδόνες. Αυτοί όμως έμειναν σταθεροί στις απόψεις τους. Τότε ο Αλέξανδρος κάλεσε τους μεγαλύτερους σε ηλικία συντρόφους και φίλους του και τους ανακοίνωσε την απόφασή του να επιστρέψουν. Oι στρατιώτες αμέσως άρχισαν να ζητωκραυγάζουν και να χειροκροτούν με χαρά, ενώ πολλοί από αυτούς δάκρυσαν και κάποιοι άλλοι έτρεχαν στη σκηνή του βασιλιά και του εύχονταν πολλά αγαθά, γιατί ανέχτηκε να νικηθεί μόνο από αυτούς.

 

Αρριανός, Αλεξάνδρου Ανάβαση Ε, 28 - 29, 1 (διασκευή)

 

 

 

παράθεμα 3
O βασιλιάς δίνει το παράδειγμα

ΚO Αλέξανδρος αναγκάστηκε να προχωρήσει στην έρημο της Γεδρωσίας. Μια απέραντη και αφιλόξενη έρημο. Η ζέστη την ημέρα τους ταλαιπωρούσε αφάνταστα και το βράδυ τους τσάκιζε κυριολεκτικά το κρύο. Τα τρόφιμα άρχισαν σιγά σιγά να λιγοστεύουν και σαν να μην έφτανε αυτό, εξαντλήθηκαν και οι προμήθειες του νερού. Αλλά αν οι στρατιώτες, μαθημένοι στις στερήσεις μπορούσαν να αντέξουν την πείνα και τη δίψα, η θέση των γυναικόπαιδων έγινε τραγική. O Αλέξανδρος δεν έτρωγε και δεν έπινε τίποτα, για να δίνει το παράδειγμα στους άλλους. Μια μέρα, μερικοί στρατιώτες του κάπου ανακάλυψαν λίγο θολό νερό. Γέμισαν ένα κράνος και το πρόσφεραν στον Αλέξανδρο. Εκείνος το πήρε και, αντί να το φέρει στα χείλη του το έχυσε. Θα ήταν ο τελευταίος που θα έπινε νερό.

 

Π. Στρατίκης, Μέγας Αλέξανδρος, σελ 69.

 

Βίντεο
Εικόνα
  1. Γιατί νομίζεις ότι ο Μ. Αλέξανδρος άλλαξε συμπεριφορά;
  2. Πώς κρίνεις την τελική απόφαση του Αλέξανδρου να μη συνεχίσει την εκστρατεία;