ΣΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 27 Oι Σπαρτιάτες τοποθετούν δικές τους κυβερνήσεις, ενώ στη Μ. Ασία στέλνουν στρατό. Στην Ελλάδα ξαναρχίζει ο πόλεµος, όπου πολλές πόλεις συµµαχούν κατά της Σπάρτης. O Αγησίλαος επιστρέφει από τη Μ. Ασία. Oι Σπαρτιάτες κάνουν συµµαχία µε τους Πέρσες και ο πόλεµος τελειώνει. οι ολιγαρχικοί: οι οπαδοί της ολιγαρχίας, του πολιτεύµατος που την εξουσία την έχουν λίγοι. ...........................
Oι Σπαρτιάτες, µετά τη νίκη τους στον Πελοποννησιακό πόλεµο, ένιωσαν πολύ ισχυροί. Στις ελληνικές πόλεις έβαλαν δικούς τους ανθρώπους να κυβερνάνε. Στην Αθήνα τοποθέτησαν τριάντα ολιγαρχικούς, οι οποίοι κυβέρνησαν µε τρόπο καταπιεστικό, γι' αυτό ονοµάστηκαν τύραννοι. Ακόµη, βοήθησαν στην Περσία τον Κύρο να διώξει από το θρόνο τον αδελφό του, βασιλιά Αρταξέρξη. Oι ελληνικές πόλεις της Μ. Ασίας είχαν κι αυτές υποστηρίξει τον Κύρο. Μετά το θάνατό του όµως άρχισε να τις κυριεύει ο φόβος. Πίστευαν ότι ο βασιλιάς θα θελήσει να πάρει εκδίκηση. Σκέφτηκαν τότε να ζητήσουν βοήθεια από τους Σπαρτιάτες, οι οποίοι έστειλαν στρατό µε αρχηγό το βασιλιά Αγησίλαο. O σπαρτιατικός στρατός νίκησε αρκετές φορές τον περσικό και οι Έλληνες που ζούσαν στα παράλια ένιωσαν πιο ασφαλείς. Γρήγορα όµως τα πράγµατα άλλαξαν.
1. Oι κυριότερες συγκρούσεις του πολέµου |
3. Προτοµή του Ξενοφώντα, ρωµαϊκό αντίγραφο (Μουσείο Πράδο, Μαδρίτη) παράθεμα 2 Η καλοσύνη του Αγησίλαου O Αγησίλαος, όταν κυρίευε µια χώρα, φρόντιζε να µην την καταστρέφει. Αυτό το έκανε για να µπορεί ο στρατός του να βρίσκει τρόφιµα. Επίσης δε φερόταν µε σκληρότητα στους εχθρούς αλλά µε καλοσύνη. Στους στρατιώτες του έλεγε να µη βασανίζουν τους αιχµαλώτους, γιατί είναι και αυτοί άνθρωποι. Κάθε φορά που µετακινούσε το στρατόπεδό του και καταλάβαινε ότι είχαν µείνει πίσω µικρά παιδιά, ενδιαφερόταν γι' αυτά. Τέλος νοιαζόταν και για τους ηλικιωµένους αιχµαλώτους και τους προστάτευε.
Ξενοφώντας, Αγησίλαος 1, 20-21 (διασκευή)
|