Ιστορία (Δ Δημοτικού) - Βιβλίο Μαθητή (Εμπλουτισμένο)
ΣΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ

 

ΚΕΦΑΛΑΙO 13
Oι νόμοι του Σόλωνα. O Πεισίστρατος γίνεται τύραννος

Επειδή η κατάσταση στην Αθήνα χειροτέρευε, οι ευγενείς έδωσαν εντολή στο Σόλωνα να λάβει µέτρα. O Σόλωνας κατάργησε τα χρέη και έδωσε ελευθερία σε όσους είχαν γίνει δούλοι. O Πεισίστρατος πήρε τους δυσαρεστηµένους πολίτες µε το µέρος του και κατάφερε να γίνει τύραννος. Όταν πέθανε ο Πεισίστρατος, τύραννος έγινε ο γιος του Ιππίας.
Εικόνα

η σεισάχθεια: ο νόµος µε τον οποίο ο Σόλωνας κατάργησε τα χρέη των αγροτών.
...........................

 

 

 

 

O λαός της Αθήνας ζητούσε να καταργηθούν τα χρέη και να ξαναµοιραστεί η γη. Λύση όµως σ' αυτό το πρόβληµα δεν ήταν εύκολο να βρεθεί, γι' αυτό και γίνονταν συχνά συγκρούσεις.

Τότε, οι ευγενείς ζήτησαν από το Σόλωνα, έναν πολύ αγαπητό στο λαό ποιητή, να λάβει κάποια µέτρα. Κι εκείνος πήρε γενναίες αποφάσεις. Κατάργησε όλα τα χρέη των αγροτών. Απαγόρευσε µάλιστα να γίνεται κάποιος δούλος, επειδή δεν είχε να πληρώσει τα χρήµατα που είχε δανειστεί. Με τις ενέργειες αυτές του Σόλωνα έφυγε ένα βάρος από τους ώµους του φτωχού λαού. O νόµος του αυτός ονοµάστηκε σεισάχθεια.

Στη συνέχεια, ο Σόλωνας θέλησε να αφαιρέσει κι άλλη δύναµη από τους ευγενείς. Χώρισε τους πολίτες σε τέσσερις τάξεις µε βάση τα εισοδήµατά τους και όχι την καταγωγή τους. Μ' αυτό τον τρόπο απέκτησαν δικαιώµατα περισσότεροι πολίτες, αφού δεν έπαιρναν πια αξιώµατα µόνο οι ευγενείς.

Εξωτερικός Σύνδεσμος
1. O ναός του Oλυµπίου ∆ιός, που βρίσκεται στην Αθήνα, θεμελιώθηκε από τον Πεισίστρατο.

1. O ναός του Oλυµπίου ∆ιός, που βρίσκεται στην Αθήνα, θεμελιώθηκε από τον Πεισίστρατο. Παρουσίαση

Εκείνο που περισσότερο ήθελαν όµως οι αγρότες, ήταν να ξαναµοιραστούν τα κτήµατα. Αυτό δεν έγινε και η αναταραχή συνεχίστηκε. Την άσχηµη αυτή κατάσταση εκµεταλλεύτηκε ο Πεισίστρατος, ο οποίος κατάφερε να γίνει αρχηγός των φτωχών. Με τη βοήθειά τους µάλιστα έγινε αρχηγός του κράτους. Έµεινε πολλά χρόνια στην εξουσία και φρόντισε να ελαφρύνει τη θέση των φτωχών. Ήταν όµως τύραννος, κυβερνούσε δηλαδή χωρίς να δίνει λόγο σε κανέναν. Εκείνο που τον ένοιαζε περισσότερο ήταν το δικό του συµφέρον. Όταν πέθανε, άφησε την εξουσία στο γιο του τον Ιππία. Oι Αθηναίοι όµως δεν τον ήθελαν. Έκαναν επανάσταση αργότερα και τον έδιωξαν.

 

παράθεμα 1
Προσοχή στα σύκα και τους σκύλους
2. Προτοµή του Σόλωνα (Νεάπολη, Εθνικό Μουσείο)

O Σόλωνας είχε απαγορεύσει µε νόµο στους Αθηναίους να πουλάνε αγροτικά προϊόντα σε άλλες πόλεις-κράτη εκτός από το λάδι. Κάποιοι βέβαια λένε πράγµατα απίστευτα, όπως ότι δεν επιτρεπόταν η εξαγωγή σύκων. Μάλιστα όποιος µαρτυρούσε στους άρχοντες αυτούς που έβγαζαν παράνοµα σύκα από την Αττική ονοµαζόταν συκοφάντης και η πράξη του συκοφαντία.

Ένας άλλος νόµος του Σόλωνα έλεγε πως αν ένα τετράποδο και ειδικά ένα σκυλί δαγκώσει κάποιο πολίτη, θα πρέπει να παραδοθεί δεµένο µε λουρί µακρύ. Αυτός ο νόµος ήθελε να εξασφαλίσει την ασφάλεια των πολιτών από ζώα, που καµιά φορά γίνονταν επικίνδυνα.

 

Πλούταρχος, Σόλωνας, 24 (διασκευή)

2. Προτοµή του Σόλωνα (Νεάπολη, Εθνικό Μουσείο)

 

 

 

παράθεμα 2
Η επίσκεψη του Σόλωνα στην Κύπρο

O Σόλωνας, όταν επισκέφτηκε την Κύπρο, φιλοξενήθηκε από ένα βασιλιά που τον έλεγαν Φιλόκυπρο. Αυτός ζούσε σε µια µικρή πόλη, φτωχή και ορεινή, κοντά σ' ένα ποτάµι, τον Κλάριο. O Σόλωνας έπεισε το βασιλιά να µεταφέρει την πόλη του από το βουνό στον κάµπο και να τη χτίσει από την αρχή πιο µεγάλη και πιο ωραία. Μάλιστα ο ίδιος ο Αθηναίος σοφός έκανε τα σχέδια της καινούριας πόλης και τα έφτιαξε πολύ όµορφα, για να πάνε να µείνουν εκεί πολλοί άνθρωποι. Oι βασιλιάδες των άλλων πόλεων της Κύπρου ζήλεψαν την τύχη του Φιλόκυπρου. Εκείνος πάλι, για να τιµήσει και να ευχαριστήσει το Σόλωνα, έδωσε στην πόλη του το όνοµα Σόλοι από το όνοµα του µεγάλου Αθηναίου νοµοθέτη.

 

Πλούταρχος, Σόλωνας, 26 (διασκευή)

 

 

Εικόνα
  1. Πώς άλλαξε µε τους νόµους του Σόλωνα η ζωή των φτωχών αγροτών;
  2. Γιατί συνεχίστηκαν οι συγκρούσεις µετά τους νόµους του Σόλωνα;