ΣΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ
ΚΕΦΑΛΑΙO 10 Oι ∆ωριείς κατέλαβαν τη Λακωνία και δηµιούργησαν ισχυρό κράτος. Oι παλιοί κάτοικοι έγιναν είλωτες. Τη µεγαλύτερη εξουσία είχαν οι πέντε έφοροι. Στην Απέλλα, που ήταν η συνέλευση του λαού, οι Σπαρτιάτες έπαιρναν µεγάλες αποφάσεις.
Oι ∆ωριείς κατέλαβαν τη Λακωνία και ίδρυσαν ένα ισχυρό κράτος µε πρωτεύουσα τη Σπάρτη. Oι Σπαρτιάτες πήραν την εξουσία στα χέρια τους και µοίρασαν τη γη µεταξύ τους. Oι παλιοί κάτοικοι έγιναν δούλοι, είλωτες, που εργάζονταν στα κτήµατα. Με το εµπόριο ασχολήθηκαν οι περίοικοι, που κατοικούσαν σε συνοικισµούς γύρω από τη Σπάρτη. Το κράτος της Σπάρτης µεγάλωσε, αλλά η ζωή των ανθρώπων παρέµενε η ίδια. Oι νόµοι έγιναν πιο αυστηροί. Πάντα υπήρχε ο φόβος µήπως επαναστατήσουν οι είλωτες, οι οποίοι µε τον καιρό είχαν γίνει πιο πολλοί από τους Σπαρτιάτες. O λόγος αυτός έκανε τους Σπαρτιάτες να γυµνάζονται καθηµερινά και να ασχολούνται µε πολεµικά έργα. Έπρεπε να είναι έτοιµοι να αντιµετωπίσουν τον εχθρό µέσα στη Σπάρτη, αλλά και έξω απ' αυτή, σε περιοχές που είχαν κατακτήσει.
|
4. Χάλκινο άγαλµα Σπαρτιάτη πολεµιστή µε ξίφος (Oλυµπία, Αρχαιολογικό Μουσείο) παράθεμα 3 Τα δίδυµα που έγιναν βασιλιάδες Η γυναίκα του βασιλιά Αριστόδηµου γέννησε δίδυµα αγόρια. O πατέρας τους µόλις που πρόλαβε να τα δει, γιατί αµέσως αρρώστησε και πέθανε. Τότε οι Σπαρτιάτες, σύµφωνα µε τους νόµους τους, αποφάσισαν να κάνουν βασιλιά το µεγαλύτερο παιδί. ∆εν ήξεραν όµως ποιο από τα δύο ήταν µεγαλύτερο, γιατί ήταν ολόιδια και είχαν το ίδιο ανάστηµα. Τότε ρώτησαν τη µητέρα τους, αλλά και εκείνη τους είπε πως δεν µπορεί να τα ξεχωρίσει. Βέβαια η ίδια ήξερε πολύ καλά ποιο ήταν το µεγαλύτερο, αλλά ήθελε να βασιλέψουν και τα δύο. Oι Λακεδαιµόνιοι βρέθηκαν σε δύσκολη θέση, γι' αυτό έστειλαν στους ∆ελφούς να ρωτήσουν πώς θα λύσουν το πρόβληµα. Η Πυθία τους διέταξε τότε να κάνουν βασιλιάδες και τα δυο παιδιά, αλλά να τιµούν πιο πολύ το µεγαλύτερο.
Ηρόδοτος, Ιστορία, Ζ, 52 (διασκευή)
|