Μουσική (Γ και Δ Δημοτικού) - Βιβλίο Μαθητή (Εμπλουτισμένο)
7. Tο τρένο της μουσικής
Σε αυτό το κεφάλαιο θα ανακαλύψεις ότι η παρτιτούρα κάθε μουσικού έργου κρύβει μέσα της ένα διαφορετικό τρένο. Ένα τρένο με βαγόνια, όπου επιβάτες δεν είναι οι άνθρωποι αλλά οι νότες.
Κοίταξε! Η παρτιτούρα ενός μουσικού έργου! Όλοι οι μουσικοί ήχοι, οι ρυθμικές αξίες και ό,τι άλλο γνωρίζεις για τη γραφή της μουσικής βρίσκονται μπροστά στα μάτια σου και σε προκαλούν να τα αναγνωρίσεις.
Καμία νότα δε γράφεται τυχαία πάνω στο πεντάγραμμο. Είναι πάντα οργανωμένες και ακολουθούν πιστά τις οδηγίες του συνθέτη.
Για να καταλάβεις καλύτερα, φαντάσου ότι σε μια μουσική παρτιτούρα το πεντάγραμμο μεταμορφώνεται σε ένα μουσικό τρένο! Ένα τρένο που επιβάτες δεν είναι οι άνθρωποι, αλλά οι νότες.
Βλέπεις τα βαγόνια του τρένου; Οι κάθετες γραμμές πάνω στο πεντάγραμμο ονομάζονται διαστολές και είναι αυτές που χωρίζουν το μουσικό τρένο σε βαγόνια. Το κάθε βαγόνι ονομάζεται μέτρο.
Άκουσε τον δάσκαλό σου να παίζει τον ρυθμό που είναι γραμμένος στα βαγόνια του τρένου.
Σκέψου... παίζει συνέχεια με την ίδια ένταση; Συζήτησε τις σκέψεις σου με τον δάσκαλο και τους συμμαθητές σου.
               Παρατήρησε προσεχτικά το παραπάνω τρένο.










                                    Έχει ............. βαγόνια.
Ο συνθέτης, που είναι και οδηγός του μουσικού τρένου, αποφασίζει πόσοι και ποιοι χωράνε σε κάθε βαγόνι. Γράφει την απόφασή του μπροστά στη μηχανή με έναν αριθμό Εικόνα.
       Xωράνε ............. νότες που η καθεμιά διαρκεί όσο ένα τέταρτο.
Προσπάθησε μαζί με τους συμμαθητές σου να παίξετε χτυπώντας παλαμάκια στον ρυθμό του τρένου. Ταυτόχρονα μετράτε σε κάθε μέτρο όσο σας δείχνει ο αριθμός στη μηχανή του τρένου.
Παρατήρησε προσεχτικά το παρακάτω μουσικό τρένο.
Προσπάθησε μαζί με τους συμμαθητές σου να παίξετε τον ρυθμό του χτυπώντας παλαμάκια. Βλέπεις κάτι περίεργο; Συζήτησε τις σκέψεις σου με τον δάσκαλο και τους συμμαθητές σου.
Tραγούδησε μαζί με τους συμμαθητές σου το «Άμπε μπα μπλομ». Σκέψου... τι μέτρο ταιριάζει σε αυτό το τραγούδι Εικόνα;Συζήτησε τις σκέψεις σου με τον δάσκαλο και τους συμμαθητές σου. Εργαλείο


             Εργαλείο
Μαθαίνοντας συνεχώς όλο και περισσότερα πράγματα για τη μουσική, ανακαλύπτεις ότι είναι κι αυτή μία γλώσσα με τα δικά της γράμματα και τους δικούς της κανόνες.