Μουσική (Γ και Δ Δημοτικού) - Βιβλίο Μαθητή (Εμπλουτισμένο)
5. Tο παιχνίδι του ήχου και της σιωπής
Θα ανακαλύψεις ότι η μουσική δεν είναι τίποτε άλλο παρά μουσικοί ήχοι και σιωπές που άλλες φορές κρατούν λίγο και άλλες φορές κρατούν πολύ χρόνο.
Έχεις ποτέ αναρωτηθεί γιατί όλοι οι Έλληνες μιλάμε την ίδια γλώσσα;
Τι θα γινόταν αν ο καθένας μας μιλούσε τη δική του;
Συζήτησε τις σκέψεις σου με τον δάσκαλο και τους συμμαθητές σου.
Από τα πολύ παλιά χρόνια οι άνθρωποι που ζούσαν μαζί είχαν την ανάγκη να επικοινωνούν μεταξύ τους.
Έτσι φτάσαμε μέχρι σήμερα όπου κάθε λαός έχει τη δική του γλώσσα και τον δικό του τρόπο να την καταγράφει.
Το ίδιο συμβαίνει και με τη γλώσσα της μουσικής, που έχει τα δικά της σύμβολα επικοινωνίας και έκφρασης.
Σύμβολα που οι μουσικοί όλου του κόσμου επινόησαν για να καταγράψουν τη μουσική ώστε να γίνεται κατανοητή από όλους. Γνωρίζοντας τα σύμβολα αυτά μπορείς να ταξιδέψεις στον μαγικό κόσμο της μουσικής, να τραγουδήσεις και να παίξεις τη μουσική που έγραψαν άλλοι άνθρωποι.
Σπουδαία θέση στον κόσμο της μουσικής έχουν τα σύμβολα που μας δείχνουν τη χρονική διάρκεια του κάθε μουσικού ήχου και με τα οποία καταγράφουμε τον ρυθμό. Τα σύμβολα αυτά τα ονομάζουμε ρυθμικές αξίες.

Βίντεο Βιντεο

Το τέταρτο και τα όγδοα
Άκουσε τον δάσκαλό σου να παίζει με το τύμπανο τέσσερις ισόχρονους χτύπους. Προσπάθησε να παίξεις κι εσύ μαζί του χτυπώντας παλαμάκια.
Δες τώρα πώς γράφει ένας μουσικός αυτό που έπαιξε ο δάσκαλός σου στο τύμπανο.
Το καθένα από τα παραπάνω σύμβολα στον κόσμο της μουσικής ονομάζεται Εικόνα. Εμείς όμως εκτός από τέταρτο θα το φωνάζουμε και Τα.
Προσπάθησε μαζί με τους συμμαθητές σου να παίξετε το διπλανό ρυθμικό σχήμα χτυπώντας παλαμάκια ή ένα κρουστό μουσικό όργανο λέγοντας Τα.
Τι συμβαίνει όμως αν κόψουμε τοΕικόναστη μέση;
– Μια νέα ρυθμική αξία δημιουργείται.Ονομάζεται όγδοο και συμβολίζεται Εικόνα.Όταν θέλουμε να γράψουμε δύο όγδοα μαζί, συμβολίζονται Εικόνα. Εμείς εκτός από όγδοο θα το φωνάζουμε και Τι.
Άκουσε τον δάσκαλό σου να παίζει όγδοα στο τύμπανο. Τι παρατηρείς; Μοιάζουν με τα τέταρτα; Συζήτησε τις σκέψεις σου με τον δάσκαλο και τους συμμαθητές σου.
Δοκίμασε να παίξεις το παρακάτω ρυθμικό σχήμα όπως δείχνει η εικόνα.
Οι παύσεις
Πολλές φορές σε ένα μουσικό έργο θα παρατηρήσεις ότι η μουσική σωπαίνει για λίγο. Η σιωπή μέσα σε ένα μουσικό έργο ονομάζεται παύση και συμβολίζεται με τον δικό της τρόπο.
Το σύμβολο αυτό ονομάζεται παύση τετάρτου και δείχνει ότι η σιωπή μέσα σε ένα μουσικό έργο διαρκεί όσο ένα τέταρτο Εικόνα.
Το σύμβολο αυτό ονομάζεται παύση ογδόου και δείχνει ότι η σιωπή μέσα σε ένα μουσικό έργο διαρκεί όσο ένα όγδοο Εικόνα.
Παρατήρησε προσεχτικά το διπλανό ρυθμικό σχήμα και προσπάθησε να το παίξεις χτυπώντας παλαμάκια.
Το μισό
Αυτό το σύμβολο το οποίο μοιάζει με ένα τέταρτο που έχει πέσει σε λευκή μπογιά ονομάζεται μισό. Εμείς εκτός από μισό θα το φωνάζουμε και Τα-α.
Άκουσε το παρακάτω ρυθμικό σχήμα και στη συνέχεια προσπάθησε να το παίξεις μαζί με τους συμμαθητές σου λέγοντας Τα-α.
Μην ξεχνάς... την παύση μισού η οποία διαρκεί όσο ένα μισό και συμβολίζεται:






                                                 Ανοιχτή δραστηριότητα
Ταξιδεύοντας στον κόσμο της μουσικής ανακαλύπτεις σιγά σιγά ότι και η μουσική έχει τη δική της γλώσσα. Το τέταρτο, τα όγδοα και το μισό είναι μερικά από τα σύμβολα αυτής της γλώσσας, το καθένα από αυτά με τη δική του χρονική διάρκεια.