Λαμπρινή Κουζέλη 

image

Τρεις ελληνικές ιστοσελίδες για παιδιά βραβεύονται στην Ευρώπη

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 10/02/2011, 08:04

image

image

Το Διαδίκτυο δεν είναι απλώς μια τεχνολογική καινοτομία που αλλάζει την καθημερινότητα των παιδιών, είναι η καθημερινότητά τους υποστηρίζει η Δράση Ενημέρωσης και Επαγρύπνησης του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου (https://www.saferinternet.gr/), που τελεί υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Για να ενθαρρύνουν την ανάπτυξη ιστότοπων με ελκυστικό μεν αλλά ασφαλές και ωφέλιμο περιεχόμενο για τα παιδιά ηλικίας 6-12 ετών, το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Εθνικών Κέντρων Ενημέρωσης και Επαγρύπνησης INSAFE (https://www.saferinternet.gr/)και το Πρόγραμμα Πλαίσιο Safer Internet της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (http: //ec.europa.eu/saferinternet ) διοργάνωσαν διαγωνισμό για το «Ευρωπαϊκό Βραβείο για Ποιοτικό Online Περιεχόμενο για Παιδιά». Ο διαγωνισμός αξιολογεί το διαδικτυακό περιεχόμενο για παιδιά με κριτήρια την ωφέλεια για το κοινό στο οποίο απευθύνεται, την ελκυστικότητα, την αξιοπιστία και τη χρηστικότητα. Τη διοργάνωση στην Ελλάδα ανέλαβαν η Δράση Ενημέρωσης Saferinternet. gr του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας.

Σε εθνικό επίπεδο, τα βραβεία, τα οποία ανακοινώθηκαν την περασμένη Τρίτη, Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου, έλαβαν:

Πρώτο βραβείο:

www.imeakia.gr. Είναι ο δικτυακός τόπος του Ινστιτούτου Μείζονος Ελληνισμού απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 4-12 ετών. Με ξεναγούς δέκα ήρωες-καρτούν, οι επισκέπτες μπορούν να διασκεδάσουν με διάφορα παιχνίδια γνώσεων, να ζωγραφίσουν και να εκτυπώσουν τα σχέδιά τους, να «κατεβάσουν» χρήσιμες εφαρμογές για τον υπολογιστή τους, να συμμετάσχουν σε διαγωνισμούς και να ενημερωθούν για τα εκπαιδευτικά προγράμματα που πραγματοποιούνται στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος».

Δεύτερο βραβείο:

www.mikrosanagnostis.gr. Είναι η ιστοσελίδα του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου για παιδιά ηλικίας 3-13 ετών. Τα παιδιά μπορούν να διαβάσουν βιβλία online, να αναζητήσουν ένα βιβλίο, να ακούσουν ηθοποιούς να τους διαβάζουν ιστορίες, να αποκτήσουν γνώσεις για διαφορετικά θέματα κάθε μήνα, να γνωρίσουν δημιουργούς, να λάβουν μέρος σε διαγωνισμούς κ.ά.

Τρίτο βραβείο:

www.oasp.gr. Στην ιστοσελίδα του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας τα παιδιά μπορούν να βρουν πληροφορίες για τους σεισμούς στην Ελλάδα και να εκπαιδευτούν, με ήρωες-καρτούν, στη σωστή αντίδραση σε περίπτωση σεισμού.

Ο διαγωνισμός οργανώθηκε πιλοτικά εφέτος για πρώτη φορά και αποσκοπεί αφενός στο να προβάλλει ποιοτικό περιεχόμενο που απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 6-12 ετών το οποίο ήδη υπάρχει online και αφετέρου να ενθαρρύνει την παραγωγή ποιοτικού online περιεχομένου το οποίο διδάσκει, πληροφορεί, διεγείρει τη φαντασία και δημιουργεί νέες δυνατότητες για τα παιδιά.

Η πρώτη νικήτρια ιστοσελίδα, τα www.imeakia.gr, θα διαγωνιστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο με τις νικήτριες των άλλων χωρών. Οι νικήτριες ιστοσελίδες του πρώτου ευρωπαϊκού βραβείου θα βραβευθούν σε ειδική εκδήλωση που θα διοργανωθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Ιούνιο του 2011.

[πηγή: εφημ. ΤΟ ΒΗΜΑ, 10/2/2011 <https://www.tovima.gr/>]

info