Στο σπίτι της Μαρίας Κιουρί υπήρχαν 4 Νόμπελ (2 δικά της, 1 του συζύγου και 1 της κόρης της)

Προστέθηκε από 24grammata


text24grammata.com/ προσωπικότητες/  θετικές επιστήμες

Οι πέντε πρωτιές της Μαρίας Κιουρί

γράφει ο Σωτήρης Αθηναίος

Η Μαρία Σλοντόφσκαγια, το Κιουρί είναι του συζύγου της, γεννήθηκε στις 7 Νοεμβρίου 1867 στην Πολωνία (τότε υπό Ρωσική κατοχή) αλλά από το 1891 βρίσκεται στο Παρίσι, όπου θα ολοκληρώσει τις σπουδές της, θα παντρευτεί τον συνάδελφο της Πιερ Κιουρί και θα αποκτήσουν δύο κόρες. Πέθανε στο Παρίσι από Λευχαιμία το 1934.

Α>>Το ζεύγος θα συνεργαστεί αρμονικά και το θα σημειώσουν την πρώτη επιστημονική επιτυχία: την ανακάλυψη της ραδιενέργειας για την οποία θα βραβευτούν με το βραβείο Νόμπελ (1903). Η Κιουρί είναι η πρώτη γυναίκα που θα βραβευτεί με Νόμπελ (ουσιαστικά το μοιράζεται με το σύζυγο της και με τον Ανρί Μπεκερέλ).

Β>>Ήταν η πρώτη γυναίκα λέκτωρ και διευθύντρια εργαστηρίου του πανεπιστημίου της Σορβόνης (1906)*.

Γ>>Το 1911 τιμήθηκε για δεύτερη φορά από τη Σουηδική Ακαδημία με το βραβείο Νόμπελ Χημείας (για την ανακάλυψη και απομόνωση καθαρού Ραδίου)

Δ>> Υπήρξε η πρώτη γυναίκα, βραβευμένη με δύο Νόμπελ, που είδε και τη μεγαλύτερη κόρη της, Ιρέν Ζολιό-Κιουρί να βραβεύεται, το 1935, με το Νόμπελ Χημείας

Ε>>  Είναι η πρώτη και μόνη γυναίκα, η οποία αναπαύεται στο Πάνθεον του Παρισιού (πρόκειται για το μαυσωλείο στο οποίο βρίσκονται θαμμένοι οι “ μεγάλοι άνδρες” της Γαλλίας)

* Ενημερωτικά υπενθυμίζουμε ότι στην Αθήνα του 1908 οι φοιτητές της Ιατρικής, μόνο άνδρες φυσικά, στασίασαν και έδιωξαν την πρώτη γυναίκα υφηγήτρια της Ιατρικής σχολής, την Αγγελική Παναγιωτάτου, ακριβώς επειδή ήταν γυναίκα (δες 24γράμματα, προσωπικότητες, “οι πρώτες Ελληνίδες στο πανεπιστήμιο”)

[πηγή: περιοδικό 24 γράμματα, 16/10/2010 <http://www.24grammata.com>]

info